Tıp Fakültesi

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan DARICI, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Projesi Kapsamında Desteklenmeye Hak Kazandı

Yrd. Doç. Dr. Hakan DARICI

 

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve İstinye Üniversitesi 3 Boyutlu Tasarım ve Prototipleme AUM (İSÜ3D) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan DARICI’nın, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim (BİGG) programı çerçevesinde gerçekleştirdiği “3B Biyoyazıcılar için Dokuya Özgü Biyomürekkep Üretilmesi” başlıklı projesi, 2. Aşama elemelerini de geçerek desteklenmeye hak kazandı. Genç girişimci adaylarının iş fikirlerini destekleyerek Türkiye’nin ARGE potansiyelini arttırmayı hedefleyen program çerçevesinde, başarılı olan girişimcilere 150.000 TL’ye kadar hibe desteği veriliyor.

3 Boyutlu biyobaskı (3D bioprinting); canlı hücrelerin basımına uygun olarak geliştirilmiş özel yazıcılar (biyoprinter’lar) kullanılarak çeşitli doku ve organların 3 boyutlu olarak basılabilmesi teknolojisidir. Bu yazıcılarda kullanılan ve dünyada sayılı kurum tarafından üretilen mevcut biyomürekkeplerin hiçbiri insan dokularına benzer özellik taşımamaktadır. “Her dokunun içeriği, dolayısıyla da ihtiyacı farklıdır” düşüncesi ile yola çıkılan projede, 3 boyutlu yazıcılarda kullanılmak üzere çeşitli insan dokularına özel tasarlanmış biyomürekkepler (bioink) geliştirilecektir.

Proje kapsamında; rekabet stratejileri konusunda İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih BULU, kök hücreler konusunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal KARAÖZ, polimer kimyası konusunda ise Yrd. Doç. Dr. Ayça BAL ÖZTÜRK danışman olarak görev alacaklardır.

Prof. Dr. Melih BULU