İstinye Üniversitesi; yapay zekâ ve tıp arasındaki etkileşim alanlarında proje geliştirmek, araştırma ve uygulama çalışmaları yapmak, araştırma sonuçlarını lisans ve yüksek lisans eğitimine aktarmak amacıyla TYZAUM’u (Tıbbi Yapay Zekâ Araştırma ve Uygulama Merkezi ) kurdu. Stanford ve Johns Hopkins gibi mühendislik ve tıp alanında en iyi üniversitelerde örneği bulunan TYZAUM, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.
Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırmacılarının; disiplinler arası sürdürülen projelerin ve ortak çalışmaların ürettiği bilgileri, bölümlerindeki araştırma ve eğitim çalışmalarına aktarmasıyla çalışan TYZAUM, merkez ile bölümler arasında araştırma ve eğitim koordinasyonuna katkıda bulunmaktadır. Elde edilen verilerin Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırmacıları tarafından doğru şekilde yorumlandığı ve kullanılma amacının belirlendiği TYZAUM’da, Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ve araştırmacıları ise verilerin yapay zekâ sistemleriyle işlenmesi sürecini yönetir. Tıp ve sağlık alanında toplanan büyük ölçeklerdeki verinin önemli bir yere sahip olduğu yapay zekâ alanında çalışan TYZAUM, Türkiye’de tıp ve mühendisliği bir araya getiren ilk ve tek araştırma merkezidir.
Biyonik Görme, Otomatik NMR Görsel Yorumlama Sistemi ve Bulut Tabanlı Hastalık ve Tedavi Sorgulama Sistemleri projeleriyle çalışmalarına başlayan TYZAUM, sene içerisinde gerçekleştireceği Makina Zekası ve Sinirsel Ağlar Tarafından Yönetilen Robotik El Sistemi, Hücresel Canlıları Taklit Eden Sentetik Basit Robotlar projeleriyle çalışmalarını devam ettirmeyi hedefliyor.