Koronovirusun ilk belirtisi tam olarak nedir? Belirtinin kişiden kişiye değişme sebebi nedir?
Koronovirus alındıktan sonra ortalama 5-6 gün içinde belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak enfeksiyon belirtisizde görülebilir. Çok farklı belirtiler tanımlansa da ateş, kuru öksürük en sık belirtiler arasındadır. Hastalık genellikle boğaz ağrısı,burun tıkanıklığı, halsizlik ve kas-eklem ağrısı ile başlayabilir. Bazı hastalarda koku ve tat alamama bildirilmiştir. Özellikle çocuklarda ishal ön planda görülebilir. En ciddi belirtisi nefes darlığıdır. Kişilerin bağışıklık sisteminin verdiği yanıt ve alınan virüs miktarı belirtilerde farklılıklara neden olabilir.
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan gençlerde koronovirus nasıl belirtiler verir? Koronovirusun en hafif belirtisi nedir?
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan gençlerde de koronovirus yukarıda tanımladığımız belirtilere neden olabilmektedir. Virüsü alan kişilerin %80’i hastalığı hafif bulgularla atlatabilmektedir. Hastaların %15’i ise orta-ağır hastalık geliştirebilir. %5 hasta ise kritik hasta olarak tanımlanmaktadır. Virüsün en hafif belirtisi burun tıkanıklığı, boğaz ağrısıdır. Ama bazı hastalarda boğaz ağrısı şiddetli seyredebilir.
Koronovirusta hangi hastalar daha riskli? Koronovirus neden kronik hastaları daha çok etkiliyor?
COVİD-19’da 60 yaş ve üzeri, kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik karaciğer hastalığı olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlar, şeker ve yüksek tansiyon hastaları, sigara kullananlar daha riskli grup olarak tanımlanmaktadır. Kronik hastalıkların vücutta oluşturduğu etkiler ve bağışıklık sisteminin zayıflığı koronovirusün daha ağır seyretmesine neden olmaktadır.
Kronik rahatsızlığı olanlar tedavilerine devam ederken nelere dikkat etmelidir? Hastaneye düzenli olarak gitmesi gerekenler (kanser hastaları gibi) bazı süreçte nasıl bir yol izlenmeli?
Kronik hastalığı olanlar, kendilerini takip eden doktorları aksini söylemediği sürece, aldıkları tedavilerine devam etmeli, önerilen diyetlere uymalıdırlar. Buradaki en öneli nokta kronik hastalığının kontrol altında olmasıdır. Kontrolsüz kronik hastalıklarda COVİD-19 daha ağır seyredebilmektedir. Bu hastalar takiplerinin nasıl ve hangi sıklıkta yapılacağını, kendilerini takip eden doktorlarına danışmalıdırlar.
Herhangi bir rahatsızlığı olmayanlarda bağışıklık sisteminin zayıf olduğu nasıl anlaşılır?
Herhangi bir hastalığı olmayan, gelişi-güzel ilaç ve bitkisel tedaviler kullanmayan, sağlıklı beslenen kişilerde bağışıklık sisteminin kalıcı olarak zayıf olması beklenmez.
Ek takviye (vitamin kullanımı) koroniviruse karşı bir etkisi oluyor mu?
Sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak (günde en az yedi saat) ve düzenli egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlü tuttuğu için koronovirus ile savaşta etkin rol oynamaktadır. Böyle kişilerin dışarıdan kimyasal ek bir takviye almasına gerek yoktur.
Koronovirusu grip ve nezleden net bir şekilde ayırt etmenin yolu var mı?
İçinde bulunduğumuz dönem hem grip hem de nezlenin yaygın görüldüğü dönemdir. Nezlede yüksek ve uzun süreli ateş beklenmez. Genel olarak hapşırık, burun akıntısı, boğaz ağrısı ön plandadır. Gripte ise ateş, boğaz ağrısı, öksürük, yaygın kas ağrısı görülen bulgulardır. COVİD-19’da da boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, ateş, öksürük, nefes darlığı, yaygın kas ve eklem ağrısı gibi belirtiler görülmektedir. Bu nedenle ayırt etmek güçtür.
Normal öksürük ve koronovirus öksürüğü arasındaki belirgin farklar nelerdir?
COVİD-19’da kuru ve sürekli olan bir öksürük söz konusudur. Öksürük sık aralarla olmaktadır.