Rotaract Kulübü, Liv Hospital ve İstinye Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen "Kök Hücrenin Önemi" adlı panel; Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İSTİROTİ, Liv Hospital Hekimi Prof. Dr. Hilmi APAK, Türk Kızılayı Kök Hücre Bölge Sorumlusu Biyolog Nesrin GÜRSUL AKDAĞ ve Kök Hücre Tedavisi görmüş Serdar KAPTAN’ın katılımıyla 28 Nisan Cumartesi günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde gerçekleşti.
Yaptığı açılış konuşmasında bazı hastalıkların organ ve dokuları değişime uğrattığını belirten İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sacit KARAMÜRSEL, kök hücre tedavisinde araştırmaların devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Karamürsel, "Öyle hastalıklar var ki normal organlar ve dokular birtakım değişime uğrayabiliyor, işlevini yerine getiremiyor. Günümüzde tıbbın klasikleşmiş tedavileri buna çare olamayabiliyor. Bu nedenle bozulmuş ve görevini yapamayan organın yerine sağlıklı bir organın transplantasyonu gerçekleşiyor. Hepimiz tek bir hücreden çoğalarak oluşuyoruz.’’ sözleriyle kök hücrenin büyük bir umut olduğuna dikkat çekti. Yaptığı konuşmada 28 yıldır sağlık sektöründe olduğunu söyleyen Liv Hospital Grup Koordinatörü Meri İSTİROTİ, kök hücre alanındaki çalışmaların son 5 yıldır yüz güldürdüğünü belirtti. Tedavinin pek çok alanda kullanıldığını vurgulayan Meri İSTİROTİ, "İstinye Üniversitesine bağlı Ar-Ge laboratuvarlarımızdan ve Liv Hospital içerisinde yer alan kök hücre laboratuvarından çıkan hücreleri Sağlık Bakanlığı onayıyla tedavi amaçlı uyguluyoruz.’’ sözleriyle dünya tıbbına katkıda bulunmaya çalıştıklarının altını çizdi.
Liv Hospital Çocuk Hematolojisi ve Kemik İliği Nakli Bölümü Hekimi Prof. Dr. Hilmi APAK’ın kök hücre hakkında bilgi verdiği panel, Türk Kızılayı Kök Hücre Bölge Sorumlusu Biyolog Nesrin GÜRSUL AKDAĞ’ın kök hücre naklinin teknik yönlerini ve kök hücre naklinde Türkiye istatistiklerini anlatmasıyla devam etti. Panelin sonunda konuşan ve 2013 yılında kendi kanından elde edilen kök hücrelerin nakli ile sağlığına kavuşmuş olan Serdar KAPTAN, ‘’2011'de karın ağrısıyla gittiğim hastanede lenfoma teşhisi konuldu. Kemoterapilerin ardından 2013 yılında kök hücre nakli oldum. 2013'ten bu yana sağlıklı bir şekilde hayatıma devam ediyorum. Kök hücre tedavisinin ne olduğunu bilmiyordum. Şu an eski dönemden daha iyi olduğumu söyleyebilirim. Kendimi sağlıklı ve dinç hissediyorum. Hastalık öncesi ve sonrası siyah ve beyaz benim için. Öncesinde beyaz yakalı diye sınıflandırılan bir konumda çalışıyordum. 2 yıl hastanede yatınca düşünmeye zamanım oldu ve bazı şeyleri değiştirmem gerektiğine karar verdim. Severek yaptığımı aikido mesleğim oldu. Hastalık döneminde olan kişilere tavsiyem bunu internet üzerinden araştırmak yerine kendilerini Türk hekimlerine emanet etsinler." sözleriyle yaşadığı süreci anlattı.