Tıp Fakültesi

Çocuk Böbrek Nakli Güncelleme Sempozyumu-II

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi, Transplantasyon İmmünolojisi ve Genetiği Derneği (TİGED) ve İstinye Üniversitesi Liv Bahçeşehir Hastanesi tarafından gerçekleştirilen Çocuk Böbrek Nakli Güncelleme Sempozyumu 25 Mayıs 2019 Cumartesi İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsünde Gerçekleşti.

Sempozyum Başkanı İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozan ÖZKAYA, küçük çocuklarda (15 kg altında) böbrek nakli ile ilgili yaptığı sunumda; uzun süre diyaliz tedavisi olan çocuklarda büyüme gelişme geriliği, kalp hastalıkları ve kemik bozuklukları gibi sorunlar geliştiğini, erken nakil yapılan küçük çocukların büyüme ve gelişmelerinin, algılama ve okul başarılarının geç nakil olanlara göre daha iyi olduğunu ifade etti. Ülkemizde 10 kg altında olan küçük bebeklere de çok başarılı bir şekilde böbrek nakli yapıldığını ve bu hastaların böbreklerinin yaşam sürelerinin büyük çocukların ki ile benzer olduğunu belirterek, mümkün olan en kısa sürede nakil yapılmasının çocuğun büyümesini hızlandırdığını, kalp ve kemik hastalıkları gelişimini önlediğini ve çocuğun yaşam kalitesini arttırdığını ifade etti. Ayrıca böbrek nakli cerrahisi, nakil sonrası izlem, kullanılan ilaçlar gibi konuların detaylı olarak tartışıldığı sempozyumun son bölümünde nadir görülen ‘’zor vaka örnekleri’’ katılımcılar tarafından aktif bir şekilde tartışıldı.

Sempozyumda konuşan İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstinye Üniversitesi Hastanesi Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan DİNÇKAN, “Organ nakilleri son zamanlarda önemli tıp alanlarından bir tanesi. En çok yapılan nakillerin başında da böbrek nakilleri geliyor. Böbrek nakilleri içerisinde de yüzde 10 ila 15’lik kısmını çocuklarda yapılan nakiller teşkil ediyor. Ülkemiz canlı nakiller konusunda ön planda. Bu nakil grupları içerisinde de pediatrik nakiller var. Bugün ikincisini düzenlediğimiz Çocuk Böbrek Nakli Güncelleme Sempozyumu’nda ülkemizin çeşitli merkezlerinden gelen hocalarımızla birlikte geniş kapsamlı sempozyum yapmayı amaçladık. İşin içerisinde immünolojik, cerrahi, nefrolojik, klinik konular var. Bu alanda bilgi birikimimizi birbirimize aktarmayı, güncel konuları kendi aramızda daha dinamik bir şekilde tartışmayı amaçladık” dedi.

“Türkiye’de bir ulusal böbrek dağıtım ağı var. Bu ağda yaklaşık 5 bin civarında kronik böbrek yetmezliği olan çocuk var ve bunların yaklaşık yarısı da böbrek nakli bekliyor” diye konuşan TİGED Başkanı Prof. Dr. Oğuz SÖYLEMEZOĞLU, “Dolayısıyla bizim amacımız bir an önce o çocuklarımıza yeteri kadar sayıda böbreği nakledebilmek ve onların normal yaşamına devam etmesini sağlamayı istiyoruz" ifadelerini kullandı. Çocuklara yapılan nakillerin yetişkin insanlardan olduğunun, bu sebeple böbreğin ebatının uyumlu olması gerektiğinin altını çizen Söylemezoğlu, “Çocukların ebatları küçük. Dolayısıyla onlara büyük böbrekleri takarken çok dikkatli olmak gerekiyor. Ama bütün erişkin sağlam insanlardan veya kadavradan çocuklara böbrek naklini yapabiliyoruz. Ama böbrek nakli yaparken mümkün olduğu kadar ebatların birbirine uyumlu olmasına dikkat ediyoruz” dedi.

Türkiye’de böbrek nakli yapan merkez sayısının 44 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Oğuz SÖYLEMEZOĞLU, “Yaklaşık 16 civarında da pediatrik böbrek nakli yapan merkez var. Bu merkezlerde başarı oranlarımız övünerek söyleyebiliriz ki Avrupa ortalamasının üzerinde. Bu konuda Türkiye’de yeteri kadar bilgi birikimi, deneyim var. Çok başarılıyız. Diyaliz merkezlerimiz oldukça yeterli. Yaklaşık 70 bin civarında da diyaliz hastamız var” diye bilgilendirmede bulundu.