Tıp Fakültesi

Bilimsel Projeye TÜBİTAK Desteği

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Darıcı’nın yürütücülüğünde; Dr. Öğr. Üyesi Öykü Gönül Geyik, İSÜ Moleküler Kanser ve Araştırma Merkezi Araştırma Görevlileri Remzi Okan Akar ve Kaan Adacan iş birliğinde ile yazılmış olan “iPSC Türevli Serebral Organoidlerde, Dördüncü Evre Gliyoblastoma Multiforme Benzeri Kanser Modeli Oluşturarak Tepotinib-Temozolomid Kombinasyonunun Etkinliğinin 3 Boyutlu Ortamda İncelenmesi“  başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edildi. 

Projede, insanlarda oldukça sık görülen bir beyin kanseri tipi olan gliyoblastoma için yeni bir tedavi yöntemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Normal kanser ilaçları 2 boyutlu petri kaplarına tutulmuş hücrelerde denenmekte ancak bu tip laboratuvar çalışmalarından elde edilen sonuçlar, sonrasında hayvan ve insanlarda yapılan çalışmalarında aynı bulunmayabilmektedir. 3 boyutlu kültür yöntemleri kullanılarak yapılan çalışmalar ise sağladıkları doğal ortam nedeniyle daha gerçekçi sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.

Ekibin gerçekleştireceği çalışmada öncelikle embriyodaki kök hücrelerin benzerleri olan iPSC hücreleri ile sıfırdan bir mini bir beyin dokusu (organoidi) geliştirilecektir. Diğer yandan çoğaltılarak tümör kitlesi haline getirilen gliyoblastoma hücreleri bu beyin dokusu içerisine gömülecek, böylece kanserin normalde beyinde bulunduğu ortam modellenecektir. Son aşamada yeni bir ilaç kombinasyonu bu model üzerinde denenerek etkinliği 3B ortamda test edilecektir. Çalışma, hem beyin ve kanser dokularının laboratuvar ortamında 3B modellemesi hem de oldukça ölümcül bir kanser tipi olan gliyoblastoma için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
 

Dr. Öğr. Üyesi Hakan Darıcı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.