1.GAPS Günleri etkinliği kapsamında gerçekleşen 2.GAPS Buluşması, ünlü nörolog ve beslenme uzmanı Dr. Natasha Campell-McBride’ın katılımıyla 18 Nisan Çarşamba günü İstinye Üniversitesi Topkapı Kampüsü’nde gerçekleşti.
GAPS tedavisinin isim annesi olan Dr. Natasha Campell-McBride’ın konukların sorularını cevaplamasıyla başlayan buluşma, GAPS tedavisi hakkında verilen bilgiyle devam etti. GAPS tedavisinin sağlıklı bağırsak florasına yaptığı katkıyı anlatan Dr. Natasha Campell McBride, tüm hastalıkların bağırsakta başladığına dikkat çekti. Zararlı mikropların bağırsaklara yerleşmesi sonucu oluşan toksik maddelerin bağırsağın geçirgenliğini artırdığını belirten Dr. Natasha Campell-McBride, toksik maddelerin vücuda geçtiğinde; beyinde otizm, akciğerde astım gibi hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. GAPS’in bir diyet olmaktan öte beslenme protokolü olduğunu vurgulayan McBride, “Bu diyet önce bağırsakta oluşan kötü mikropları temizliyor. Kötü madde yapımı durduruyor. Ondan sonra bağırsakların geçirgenliği iyileşiyor. Sağlıklı bir bağırsaktan sonra ise sağlıklı yiyeceklerle vücudu temizliyoruz” bağırsak florasındaki dengeyi korumanın önemine vurgu yaptı.
Bütün kronik hastalıkların altında bağırsak sorunları yattığını belirten Dr. Natasha Campell McBride, “Sütanneliği eskiden meslekti, bunun yeniden geri getirilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklarına süt veremeyen problemli anneler olabilir. Bu anneler çözümü mama, süt tozlarında aramasınlar. Süt tozunun icadıyla her şey bozuldu. Bu nedenle sütanneliğini geri getirmemiz gerekiyor. Anneler, sosyal medyayı devreye sokarak birbirleriyle iletişim kurmalı ve sütanneliğini başlatmalılar. Biz mama değil onun yerine anne sütü diyoruz. Vücudunuzu dinleyip doğal beslenin.” sözleriyle annelere tavsiyelerde bulundu.
Türkiye’de en geniş kapsamlı analiz yapılan ilk ve tek Mikrobiyota laboratuvarı olan İstinye Üniversitesi Mikrobiyota Tahlil Laboratuvarını ziyaret eden Dr. Natasha Campell McBride, buluşmanın ikinci oturumunda tıp doktorlarının GAPS tedavisi hakkındaki sorularını yanıtladı.