Faculty of Medicine

Mikrobiyota Tahlil Laboratuvarımız Açıldı

Mikrobiyota Tahlil Laboratuvarımız

 

Türkiye’de en geniş kapsamlı uygulamalarla hizmet verecek ilk Mikrobiyota Tahlil Laboratuvarı, İstinye Üniversitesi Topkapı kampüsünde açıldı. Açılış kapsamında düzenlenen ‘’1. Mikrobiyota Günleri’’ sempozyumunda; probiyotik, karaciğer yağlanması ve İrritabl Bağırsak Sendromu ile mikrobiyota ilişkisi konuşuldu.

    Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin ULUKAYA, "Bu teknolojiyle mikrobiyota analizi yapacağız. Ülkemizin mikrobiyota profilini çıkartmayı düşünüyoruz. Ülkemizdeki insanların nasıl bir bakteri florasına sahip olduğunu inceleyeceğiz ve bunları uzun vadede ülkemizin sık görülen hastalıklarıyla ilişkilendireceğiz.’’ sözleriyle laboratuvarın uzun vadede sağlayacağı yararların önemine dikkat çekti.

  İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih BULU yaptığı konuşmada, ‘’Biz açtığımız laboratuvarlarla, dünya çapında üretim yapabilir miyiz sorusunun cevabını arıyoruz’’ sözleriyle üniversitemizin AR-GE vizyonuna dikkat çekti.

     İstinye Üniversitesi Tıbbi Mikro Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz SAĞLAM’ın konuşmasıyla devam eden sempozyumda, mikrobiyotanın insan vücudunda etki ettiği yaşamsal fonksiyonlar değerlendirildi. Mikrobiyotanın özellikle sindirimde çok büyük bir önemi olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Filiz SAĞLAM, ‘’Vücudumuz bazı bakterileri sindiremiyor. Rafine gıdaların tüketimiyle mikrobiyotamız değişti ve eski fonksiyonlarını yapamaz hale geldi.’’ Sözleriyle yeme alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.  

    ‘’1.Mikrobiyota Günleri’’ Sempozyumu'na konuşmacı olarak katılan Probiyotik Prebiyotik Derneği İkinci Başkanı ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan ALAGÖZLÜ, Bağırsak mikrobiyotasının tüm mikrobiyotanın yüzde 95’ini oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Alagözlü, "Bağırsak bakterileri sağlığımızın bir göstergesi. Bağırsak sağlığı birçok hastalıklarla ilişkili bulunmuş ve yapılan çalışmalarda, şeker hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, iltihaplı bağırsak hastalıkları, obezite, depresyon alerji, astım gibi birçok hastalıklarla ilişkili bulunduğu kanıtlanmış" sözleriyle, İstinye Üniversitesi’nde açılan Mikrobiyota Tahlil Laboratuvarının çığır açacağını belirtti. Prof. Dr. Hakan ALAGÖZLÜ, "En üst düzey yöntem olduğu için bağırsağımızdaki bakterilerin hepsini analiz ediyor. Birçok kronik hastalığın belki de nedeni bulunabilecek.’’ Sözleriyle laboratuvarın sağlık alanına getireceği yeniliklerin önemine dikkat çekti.

 İstinye Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdal KARAÖZ ise Türkiye’de hemen hemen hiç yapılmayan ve daha çok dışa bağımlı olunan testleri Türkiye'de yapmayı amaçladıklarını ve bu bağlamda tıbbın ve yaşam bilimlerinin önemli alanı olan mikrobiyota konusunda ilk gerçek laboratuvarı İstinye Üniversitesi’nin bünyesinde kurguladıklarını söyledi. Prof. Dr. Erdal KARAÖZ, "Başta kanser olmak üzere, obezite, diyabet gibi birçok hastalığın bağırsaklarımızda bulunan milyarlarca bakteriyle bir ilişkisi olduğu bilim insanları tarafından ortaya kondu. Yapılan araştırmalar bağırsak florasındaki bakterilerle ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Biz bu laboratuarda Türkiye'deki hekimlerimize gaitadan (dışkı) elde edeceğimiz sonuçları sunarak hastalıkları daha doğru tedavi etmeleri noktasında yardımcı olmaya çalışacağız. Bu laboratuarı çok önemsiyoruz. Türk insanlarına ve Türk sağlık sistemine büyük katkılar sağlayacaktır" sözleriyle, laboratuvarın önemini dile getirdi.